واژینیسموس (Vaginismus) نوعی اختلال جنسی جدی در زنان است که مانع دخول شده و با درد، انقباض شدید عضلات واژن، احساس ترس و اضطراب در مورد رابطه جنسی همراه است. این عارضه منجر به مشکلات زناشویی جدی می شود.
خوشبختانه امروزه روشهای مختلفی برای درمان واژینیسموس وجود دارد که درمانهای دارویی یکی از آنها است. اما چقدر داروهای درمان واژینیسموس موثر هستند؟ در این مقاله همراه ما باشید تا به این سوال مهم پاسخ دهیم. برای دسترسی سریعتر به تیترهای این مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
معرفی انواع داروهای درمان واژینیسموس
به گفته دکتر زهرا صابری، جراح و متخصص زنان، تجویز قرص برای واژینیسموس یکی از روشهای درمان این بیماری است.
این داروها روی سیستم عصبی مرکزی تاثیر میگذارند و علائم واژینیسموس مثل درد، اضطراب و اسپاسم را کاهش می دهند. اصلی ترین دسته داروهای مربوط به درمان دخول دردناک عبارتند از:
آرام بخشهای واژینیسموس
داروهای ضد اضطراب برای واژینیسموس بیشتر برای زنانی تجویز می شوند که به دلیل اضطراب یا ترس از درد دچار این عارضه شده اند. این داروها با اثر آرامبخشی که دارند به کاهش اضطراب و اسپاسم عضلات واژن کمک می کنند. برخی از این داروها عبارتند از:
- دیازپام (کاهش اضطراب و اسپاسم عضلانی)
- آلپرازولام (آرام بخش)
- دلرو Dolorex (ضد درد و آرام بخش جهت کاهش دردهای عضلانی و التهابی)
داروهای شل کننده عضلات
داروهای شل کننده عضلات به طور مستقیم روی ماهیچه های کف لگن تاثیر می گذارند و باعث کاهش اسپاسم عضلات کف لگن و تسهیل در دخول می شوند. نمونه این داروها عبارتند از:
- هیوسین بوتیل برومید
- متیلاتروپین
- کاریسوپرودول
- باکلوفن
داروهای ضد افسردگی
در برخی از زنانی علت واژینیسموس، افسردگی و اضطراب است. برای این افراد داروهای ضد افسردگی از جمله SSRIs (مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین) یا ضد افسردگی های سه حلقه ای تجویز می شود. این داروها برای کاهش درد و اسپاسم عضلانی به کار می روند و برخی از آنها عبارتند از:
- فلوکستین
- پاروکستین
- آمیتریپتیلین
بیشتر بخوانید: بهترین درمان واژینیسموس؛ آر اف، بوتاکس یا دیلاتور؟
داروهای موضعی
داروهای موضعی برای واژینیسموس به صورت کرم یا ژل عرضه می شوند و می توانند حساسیت و درد حین دخول را تسکین دهند. این داروها مستقیما روی واژن استفاده شده و نقش بیحسی موضعی را دارند. مثل:
- کرم یا ژل بیحسی موضعی لیدوکائین (برای مسدود کردن انتقال سیگنالهای درد)
- کرم یا ژل بیحسی پریم لوت (Prilocaine) که اغلب برای افزایش اثر بیحسی با لیدوکائین ترکیب می شود.
به دلیل عوارض و خطرات این نوع داروهای بیحسی، نباید بدون نظر پزشک از آنها استفاده کنید.
تزریق بوتاکس به عضلات واژن
تزریق داروی بوتاکس به عضلات کف لگن، موثرترین دارو برای واژینیسموس است که می تواند با فلج موقتی عضلات کانال واژن مانع اسپاسم آنها شود. این مهمترین دارو برای درمان واژینیسموس است و در کنار آر اف واژن از درمانهای اصلی واژینیسموس به حساب می آید.
با مراجعه به بهترین دکتر برای درمان واژینیسموس، در صورت نیاز می توانید از تجویز دارو برای درمانتان استفاده کنید.
برای درمان واژینیسموس در دو جلسه، شما هم می توانید از تخصص دکتر زهرا صابری، جراح و متخصص زنان، در این زمینه بهره مند شوید. برای رزرو نوبت یا کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۰۹۱۳۹۷۹۷۹۷۴ تماس بگیرید.
میزان اثربخشی درمان واژینیسموس با قرص و دارو
درمان واژینیسموس با داروها هر چند به طور موثر می تواند درد یا اضطراب را در برخی از زنان کاهش دهد و مانع تشدید چرخه درد در واژینیسموس شود؛ ولی به تنهایی یک درمان کامل نیست.
بلکه می تواند در کنار درمانهای دیگری مثل روان درمانی، فیزیوتراپی یا درمان واژینیسموس با RF واژن استفاده شود.
چرا داروها به تنهایی کافی نیستند؟
به دلایل زیر داروها برای درمان قطعی واژینیسموس کافی نیستند:
- واژینیسموس یک اختلال چندعاملی (روانی، اجتماعی و فیزیولوژیکی) است و برای درمان کامل باید تمام این عوامل مورد توجه قرار گیرند.
- داروها عمدتاً برای تسکین علائم واژینیسموس هستند و روشی برای درمان دائمی این عارضه به حساب نمی آیند. با اینحال کمک می کنند بتوانید درمانهای مکمل دیگر را راحتتر انجام دهید.
- مصرف داروها با عوارض جانبی همراه است و سر خود و بدون تجویز پزشک نباید مصرف شوند.
- انتخاب دارو و دوز آن باید زیر نظر پزشک متخصص زنان و زایمان باشد.
جمع بندی نهایی
مصرف داروهای مختلف برای درمان واژینیسموس که یک بیماری پیچیده است، اغلب نقش تسکین دهنده علائم را دارند. اغلب این روش برای کسانی تجویز می شود که علت واژینیسموس آنها اضطراب یا افسردگی است.
این داروها با تاثیرگذاری بر سیستم اعصاب مرکزی (نخاع) می توانند اسپاسم عضلات کف لگن و درد واژینیسموس را کاهش دهند. اما روشهای دارویی به تنهایی موثر نیستند و در اغلب زنان لازم است با توجه به علت واژینیسموس، درمانهای دیگر مثل آر اف واژن، تزریق بوتاکس، روان درمانی، هیپنوتیزم، … نیز انجام شود.
سوالات رایج
رایجترین سوالات از دکتر صابری در مورد درمان واژینیسموس در اصفهان عبارتند از:
نقش داروها در درمان واژینیسموس چیست؟
درمانهای دارویی واژینیسموس بیشتر به کاهش علائمی مثل درد، اضطراب و افسردگی کمک می کنند و موقعی تجویز می شوند که علت دخول غیرممکن عوامل روانشناختی باشد.
در چه مواردی داروهای واژینیسموس موثر هستند؟
معمولا از داروها برای کاهش اسپاسم عضلات کف لگن، اضطراب و تنش ناشی از واژینیسموس استفاده می شود. ولی هر چند این داروها موثر هستند، معمولا به تنهایی نمی توانند این عارضه را کاملاً درمان کنند.
اگر شما هم سوالی در مورد درمان دخول دردناک دارید در بخش نظرات می توانید از ما بپرسید.