بزرگی کلیتوریس یا در اصطلاح پزشکی، کلیتورومگالی وضعیتی است که در آن به طور غیرطبیعی اندازه کلیتوریس از حد معمول بزرگتر می شود. این مسئله با نگرانی های روحی و مشکلات جسمی برای زنان همراه است.
در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با دلایل و روشهای درمان بزرگی کلیتوریس آشنا کنیم. برای دسترسی سریعتر به تیترهای این مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
- 1 اندازه کلیتوریس و بزرگی آن
- 2 علل بزرگ شدن کلیتوریس
- 3 چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
- 4 روشهای درمان بزرگی کلیتوریس: بازگشت به زنانگی
- 5 عمل کلیتوروپلاستی (Clitoroplasty) در اصفهان
- 6 مزایا و خطرات عمل کلیتوروپلاستی
- 7 اگر بزرگی کلیتوریس درمان نشود چه اتفاقی می افتد؟
- 8 جمع بندی نهایی
- 9 سوالات متداول
اندازه کلیتوریس و بزرگی آن
اندازه طبیعی کلیتوریس در افراد مختلف متفاوت است. طول کلیتوریس (بدون در نظر گرفتن کلاهک) معمولاً بین 5 تا 10 میلیمتر و قطر آن کمتر از 5 تا 6 میلیمتر است.
اما گاهی به دلایلی مثل اختلالات هورمونی یا استفاده از داروهای خاص، اندازه کلیتوریس بیشتر شده و مشکلی به نام بزرگی کلیتوریس (Clitoromegaly) ایجاد می شود. در این حالت، کلیتوریس از لابیاها خیلی بیرون می زند و ظاهر بدی به واژن می دهد.
علل بزرگ شدن کلیتوریس
به گفته دکتر زهرا صابری، جراح و متخصص زنان، رشد غیرعادی کلیتوریس می تواند به دلایل زیر رخ دهد:
- اختلالات هورمونی و افزایش غیر طبیعی سطح آندروژنها (هورمونهای مردانه)
- تومورهای آدرنال یا تخمدانی که باعث تولید بیش از حد هورمونهای مردانه می شوند.
- مصرف داروهای هورمونی حاوی تستوسترون مانند استروئیدهای آنابولیک
- اختلالات مادرزادی
- اختلالات ژنتیکی
- تغییرات هورمونی در دوران بلوغ و افزایش سطح هورمونهای جنسی که گاهی باعث رشد غیرطبیعی کلیتوریس می شود.
- تغییرات هورمونی در دوران یائسگی که با تاثیر غیرمستقیم بر تعادل هورمونی می تواند اندازه کلیتوریس را بیشتر کند.
بزرگی کلیتوریس و تاثیرات هورمون تستوسترون
آندروژن ها یا هورمونهای مردانه مثل تستوسترون و دیهیدروتستوسترون (DHT) از اصلی ترین عوامل هورمونی در بزرگ شدن کلیتوریس هستند. سطح این هورمون ها به روشهای زیر افزایش یافته و منجر به کلیتورومگالی می شود:
هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (CAH): یک اختلال ژنتیکی است که ترشح آندروژن ها از غدد فوق کلیوی را بیشتر می کند.
تنبلی تخمدان: ارتباط بزرگی کلیتوریس با PCOS یا سندرم تخمدان پلیکیستیک (تنبلی تخمدان) به این شکل است که به دلیل مشکل در عملکرد تخمدانها در این بیماری، تولید آندروژنها افزایش می یابد.
کمبود استروژن و پروژسترون: هورمونهای استروژن و پروژسترون از مهمترین هورمونهای زنانه در تنظیم رشد بافتهای جنسی زنان هستند. کمبود سطح این هورمونها باعث بهم خوردن تعادل هورمونی و افزایش فعالیت آندروژنها می شود.
برای درمان بزرگی کلیتوریس با عمل جراحی در اصفهان شما هم می توانید از تخصص دکتر زهرا صابری، جراح و متخصص زنان و زیبایی در این زمینه بهره مند شوید. جهت کسب رزرو نوبت یا مشاوره با شماره ۰۹۱۳۹۷۹۷۹۷۴ تماس بگیرید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر بزرگی کلیتوریس ناگهانی یا همراه علائمی مانند رشد موهای زائد، بم شدن صدا، یا قاعدگیهای نامنظم، درد یا تغییرات غیرعادی در عملکرد جنسی یا دفع ادرار باشد باید به متخصص زنان هر چه سریعتر مراجعه کنید.
روشهای درمان بزرگی کلیتوریس: بازگشت به زنانگی
به گفته دکتر صابری با توجه به علت زمینه ای هیپرتروفی کلیتوریس از روشهای زیر برای درمان آن استفاده می شود:
درمان دارویی
کلیتورومگالی معمولا به دلیل عدم تعادل هورمونی رخ می دهد. بنابراین تجویز داروهای ضد آندروژنی مثل اسپیرونولاکتون یا قرصهای ضدبارداری ترکیبی می تواند برای تنظیم هورمونها و کاهش سایز کلیتوریس موثر باشد.
عمل جراحی اصلاحی کلیتوریس
در مواردی که کلیتورومگالی شدید است، می توان با جراحی کلیتوروپلاستی سایز کلیتوریس را کاهش داد تا عملکرد و ظاهری طبیعی داشته باشد. همچنین اگر بزرگی کلیتوریس ناشی از اختلالات ساختاری است، می توان با عملهای جراحی پلاستیک این مشکلات را اصلاح کرد.
جراحی تومور
اگر تومورها باعث ایجاد کلیتورومگالی شده اند، با انجام عمل جراحی و برداشتن تومور، سطح هورمون ها تنظیم شده و اندازه کلیتوریس احتمالا تغییر می کند.
عمل کلیتوروپلاستی (Clitoroplasty) در اصفهان
به گفته دکتر صابری، عمل کلیتوروپلاستی یک عمل ایمن برای اصلاح یا بازسازی کلیتوریس است. این جراحی بدون آسیب زدن به حس جنسی کلیتوریس، به بهبود ظاهر، اندازه و عملکرد آن کمک می کند.
این عمل سرپایی است و بعد از جراحی به منزل برمی گردید. مدت زمان بهبودی بعد از این جراحی نیز معمولاً 2 تا 4 هفته است.
چگونگی انجام عمل کلیتوروپلاستی
برای اصلاح کلیتوریس با عمل کلیتوروپلاستی، بافت اضافی کلیتوریس با حفظ عصبهای حسی این ناحیه، با تیغ جراحی یا لیزر مونالیزاتاچ برداشته می شود. چون این جراحی با بیحسی موضعی است، هیچ دردی احساس نمی کنید.
بعد از برش، بافتهای باقی مانده با بخیه بسته می شوند. البته گاهی نیز لازم است همراه این عمل، عمل لابیاپلاستی با لیزر را برای اصلاح اندازه لابیامینورها در اطراف کلیتوریس انجام دهید تا ظاهر واژن طبیعی شود.
مراقبتهای بعد از عمل
- پرهیز از کارها و ورزشهای سنگین و رابطه زناشویی تا 6 هفته
- استفاده از داروهای ضدالتهاب و مسکن یا کمپرس سرد برای کاهش درد
- رعایت بهداشت ناحیه تناسلی
مزایا و خطرات عمل کلیتوروپلاستی
بانوان و دختران عزیز که در اصفهان عمل کلیتوروپلاستی را انجام می دهند، قبل از عمل بهتر است با مزایا و عوارض این جراحی آشنا شوند:
مزایای کلیتوروپلاستی | عوارض کلیتوروپلاستی |
کوچک شدن کلیتوریس
یک عمل بدون درد و ایمن رفع اضطراب و ناراحتی های روحی زیبایی واژن بهبود رابطه جنسی و ارگاسم در زنان افزایش اعتماد به نفس |
احتمال عفونت یا خونریزی (به ندرت)
باز شدن بخیه ها درد، تورم و سوزش از دست دادن حس جنسی (نادر) ایجاد اسکار یا جای زخم (برخی موارد) نیاز به عمل ترمیمی (گاهی) |
توصیه می کنیم برای جلوگیری از نیاز به عمل ترمیمی از همان ابتدا به بهترین جراح کلیتوروپلاستی در اصفهان مراجعه کنید.
برای انجام عمل کلیتوروپلاستی با لیزر در اصفهان شما هم می توانید از تخصص دکتر زهرا صابری، جراح و متخصص زنان و زیبایی در این زمینه بهره مند شوید. جهت کسب رزرو نوبت یا مشاوره با شماره ۰۹۱۳۹۷۹۷۹۷۴ تماس بگیرید.
اگر بزرگی کلیتوریس درمان نشود چه اتفاقی می افتد؟
در صورت عدم درمان کلیتورومگالی، عوارض بزرگی کلیتوریس عبارتند از:
- اختلال در عملکرد جنسی
- کاهش اعتماد به نفس زنان
- مردانه شدن ظاهر ناحیه تناسلی زنان
- اضطراب، افسردگی، احساس نقص و شرم، زشت انگاری بدن، …
- بد ایستادن فرم لباسها
برای جلوگیری از این عوارض یا درمان آنها می توانید با مراجعه به متخصص زنان و زیبایی از روشهای درمان بزرگی کلیتوریس بهره مند شوید.
جمع بندی نهایی
اختلالات هورمونی ناشی از افزایش هورمون مردانه تستوسترون در اثر بیماریهایی مثل تنبلی تخمدان، مصرف داروهای هورمونی، علل ژنتیکی، … نقش مهمی در بزرگ شدن بیش از حد کلیتوریس دارند.
با قطع مصرف داروهای هورمونی یا مصرف ضدآندروژنها می توان جلوی افزایش کلیتورومگالی را گرفت. اما اگر این روش موثر نبود، می توانید عمل کلیتوروپلاستی را برای کاهش اندازه کلیتوریس انجام دهید.
سوالات متداول
معمولا در مورد کلیتورومگالی سوالات زیر از دکتر صابری پرسیده می شود:
روشهای تشخیص بزرگی کلیتوریس چیست؟
معمولا پزشکان با بررسی اندازه و شکل کلیتوریس، آزمایشهای هورمونی (آزمایش خون) یا روشهای سونوگرافی یا MRI (برای بررسی وجود تومور یا اختلالات ساختاری) هیپرتروفی کلیتوریس را تشخیص می دهند.
تغییر سبک زندگی می تواند در درمان هیپرتروفی کلیتوریس موثر باشد؟
اگر به خاطر مصرف استروئیدها دچار کلیتورومگالی شدهاید، ممکن است با قطع مصرف دارو و تنظیم هورمونها، شاهد بهبود خود باشید. اما اگر این روش موثر نبود باید درمانهای دیگر را امتحان کنید.
آیا بزرگی کلیتوریس خطرناک است؟
خیر، اما با عوارض روحی و جسمی زیادی همراه است. به علاوه، این مشکل می تواند علامت اختلالات هورمونی و برخی بیماریها مثل تنبلی تخمدان باشد که به درمان و رسیدگی نیاز دارند.
اگر شما هم سوالی در مورد درمان بزرگی کلیتوریس دارید در بخش نظرات می توانید از ما بپرسید.